Olika typer av garageportar

Man samlar på sig en del information och kunskap under årens gång, här tänkte jag dela med mig av vad jag vet om olika typer av garageportar!

Vipport
Vipporten är en vanlig typ av garageport, speciellt på privatgarage i anslutning till villor landet runt. En vipport är en mycket finurlig konstruktion med fjädrar och skenor, som gör att den är lätt att öppna även för den som inte är speciellt stark. Faktum är att det knappast krävs någon som helst armstyrka för att öppna den. Även om vipportar kan förses med automatiska öppnare så är det inte så vanligt, och dess grundidé är ju delvis att den ska vara enkel att öppna för hand.

Takskjutport
Takskjutporten är en typ av garageport som består av ett antal olika segment. Dessa olika segment gör sedan att man kan ”skjuta in” porten under garagetaket. Takskjutporten öppnas rakt uppåt, och försvinner in under taket på två skenor. Det gör att takskjutporten inte tar upp nästan någon plats alls, och passar därför mycket bra om det finns problem med utrymmet. Takskjutportar kan också vara både stabila och välisolerade, och är enkla att förse med automatiska öppnare. Takskjutporten passar till de flesta garage och är ett idag mycket populärt val.

Slagport
Slagporten skulle egentligen kort och gott kunna kallas port, för det är egentligen vad det är – en port som öppnas utåt. En slagport kan vara en- eller tvådelad, beroende på hur stort portutrymmet är. Eftersom en slagport tar mycket utrymme framför garaget när den öppnas så passar den ofta inte så bra till privata bilgarage. Däremot så passar de till andra typer av garage, som förvaringsgarage, eftersom det är den mest stabila och därmed inbrottssäkra garageporten. De kan också passa bra om portöppningen är mycket bred, och det därför kan vara svårt att använda sig av andra typer av garageportar.

Rullport
En rullport påminner mycket om en takskjutport, då en består av flera segment. Men en rullport skjuts inte upp under garagetaket, utan viras upp på en rulle. Rullportar är vanliga inom industrier och större garage, men ovanligare hos privatpersoner. Det finns dock rullportar avsedda för privatgarage, och det är det absolut bästa valet om du vill spara så mycket utrymme som möjligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *