Ett bakverk i rymden

bakverkJag har alltid drömt om att bli astronaut. Att få resa i rymden, kanske till månen, till en rymdstation eller bara upp och ner i en rymdraket, det har varit min önskan sedan jag var liten. Jag skulle också vilja forska om rymden här nere på jorden. Jag vill upptäcka saker, lära mig mer och vara en del av det spännande projektet att lösa rymdens gåtor.

Det finns ju mer och mindre seriösa projekt som handlar om rymden, och ett som kanske inte är så seriöst men som ändå är väldigt roligt och garanterat kan lära oss något är ett projekt där en grupp amatörforskare på Sicilien lyckades sända upp en bit cannoli, alltså ett bakverk, till nästan 30 000 meters höjd. Kameror registrerade bakverkets tur i stratosfären. Det var dock inget äkta bakverk utan ett av modellera så att det skulle klara av resan.

Det vore verkligen häftigt att sända upp ett riktigt bakverk i rymden och sedan äta det när det kommer tillbaka. Jag tror nog att det skulle gå med lite mer planering. Det behövs kanske lite mer än en plastpåse och en klämma att försluta med, men om man tillverkade någon slags tät förvaringsburk åt bakverket så skulle det säkert kunna komma ner igen i fullt ätbart skick.

Ett bakverk i rymden är som sagt ett projekt som kan ses som mindre seriöst om man jämför med de ”riktiga” rymdprojekt som finns, men jag tycker ändå att det är ett bra projekt. Det visar på människan nyfikenhet, och nyfikenheten är det viktigaste vi har när vi ska lösa rymdens gåtor. Vi måste fråga oss hur saker och ting fungerar, och vi måste vara genuint intresserade att ta reda på svaren. Det kan faktiskt vara så enkelt som att fråga sig om det går att skicka upp ett bakverk i rymden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *