Dvärgplaneten Pluto

Jag antar att de flesta vet att Pluto inte längre räknas som en planet. Fram till 2006 var Pluto den minsta planeten i vårt solsystem. Den ligger längst bort, som nummer nio, och upptäcktes år 1930 på ett foto taget med teleskop av den amerikanske astronomen Clyde Tombaugh. Nu räknas Pluto istället som dvärgplanet, och enligt Internationella astronomiska unionen är definitionen av en dvärgplanet:

“En himlakropp som ligger i bana kring solen och har en tillräckligt stor massa för att göras rund av sin egen gravitation men som samtidigt inte har rensat undan alla planetesimaler kring sin egen omloppsbana och som inte är en måne.”

Pluto har ännu inte besökts, men i juli 2015 kommer NASA:s rymdfarkost New Horizons närma sig Pluto för att samla in uppgifter om dvärgplaneten. Den startade sin resa år 2006. Pluto har en omloppsperiod på 248 år och har ännu inte hunnit ett helt varv sedan den upptäcktes. Detta kommer att ske år 2178. Pluto är endast 2 390 kilometer i diameter, vilket betyder att den lilla dvärgplaneten är mindre än vår måne.

galax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *